Om oss

Backa genom 6 generationer

År 1831 köpte Anders Andersson d.ä och hans hustru Carin Pehrsdotter Backa Övergård för 666 riksdaler. Det nya boningshuset kom till år 1835 och 21 år senare tog sonen Anders Andersson d.y över för 1000 R.D. De behövde större hus och 1864 gjordes därför en tillbyggnad med två framkamrar (rummen längst in). Året därpå byggdes det en ny ladugård.

År 1868 gifte sig Anders med Kerstin Andersdotter från Melltorp Smedsgård i Hyssna och år 1883 köpte de till Backa Nedergård. De fick 6 barn, där den äldste, Fredrik år 1900 tog över Backa Övergård tillsammans med sin hustru Alma Eriksdotter från Bonared Östergård (även det i Hyssna). Deras andre son, David hade dess för innan (år 1898) tagit över Backa Nedergård. Backa var i och med detta återigen två fastigheter.

Bullerbykänsla

Fredrik och Davids yngsta syster, Augusta byggde ett hus mittemellan dessa gårdar, år 1939 och Bullerbykänslan uppstod. Fredriks son Erik Andersson (Karin Bohlins morfar) köpte samma år ihop Backa Övergård och Backa Nedergård tillsammans med sin hustru Ellen Adelia. 1954 byggdes en ny ladugård på Backa Nedergård där den gamla låg. Ellen och Erik fick tre barn, Kerstin, Dagmar och Ingrid, varav den mellersta senare (år 1960) tog över gården tillsammans med Gunnar Persson. De bedrev lantbruk i närmare 30 år, med över hundra får betandes i hagarna. Till en början användes hästar i jordbruket men byttes sedan ut mot den så kallade ”järnhästen”, traktorn.gunnar-ringvaltar-panorama

Vi som bor här idag

1989 gick flyttlasset till Hyssna för familjen Karin & Anders Bohlin. Vi flyttade in i Backa Nedergård till att börja med och ladugården fylldes med svamp och amkor (ko med kalv). I större delen av ladugården hade vi svampodling – ostronskivling som levererades direkt till butikerna. Amkorna med sina kalvar fortsatte att hålla beteshagarna öppna och fina. Efter att ha arrenderat gården ett år köpte vi år 1990. Nu var vi ägare till en hel gård med tre boningshus + en lägenhet. Vi började med att hyra ut Backa Övergård och lägenheten. 1993 till 1995 renoverade vi och byggde ut mellanhuset varpå vi flyttade in. Backa Nedergård blev nu också uthyrt. Karins symaskiner och tyger flyttade in i lägenheten och detta blev så småningom starten till syateljén Adelia. 2003 byggdes en ny ladugård i anslutning till den gamla. Djurantalet ökade och alla djur fick gå på lösdrift med fri tillgång till foder i en ljus och rymlig byggnad.

karin and anderssyskonen bohlin

 

 

 

Bo På Lantgård

2008 ändrade vi uthyrningsform på Backa Nedergård till Bo På Lantgård, veckouthyrning. Detta passade familjen Bohlin perfekt, varpå även Backa Övergård (2011) inreddes för att ta emot gäster för veckouthyrning på landet.

backagard

Välkommen att bo på vår gård!